miercuri, 8 februarie 2012

Pentru rezultate mai bune

In luna noiembrie ne-am gandit sa aflam parearea voastra despre factorii care determina calitatea prestatiei dansatorilor in competitii. Ca variante am enumerat doar 10 dintre aceste elemente.

In cele ce urmeaza voi trata putin fiecare dintre acesti factori.


Sondajul a fost apreciat si au fost voci care au spus ca a fost greu de ales, ca toate contribuie la succes. Dar fiecare a avut de ales unul singur, pe acela care l-a considerat ca fiind cel mai important, cel care contribuie cel mai mult. Si astfel, in urma sondajului, cele mai multe voturi le-a strans sportivul cu determinarea si atitudinea sa fata de antrenamente. A urmat antrenorul si apoi orele paticulare.
Toate variantele au strans cel putin un vot, exceptand "dieta si antrenamentele complementare". Am ramas un pic surprinsa la inceput, pentru ca stiu cat de importante sunt si acestea. Dar apoi mi-am amintit ca este vorba despre "cel mai important element". Si totusi, dupa parerea mea, e mai importanta pregatirea fizica generala decat sala de antrenament. Dar asta e doar parerea mea.

Rezultatele complete ale sondajului le puteti vedea in articolul dedicat acestora.

Dar sa trecem la subiect.


Poate cel mai important este ca sportivul sa isi doreasca sa faca performanta si apoi sa munceasca pentru asta. El este cel care decide daca vrea sa practice dansul sportiv, daca se prezinta la antrenamente de grup si/sau particulare, daca se antreneaza suplimentar pe cont propriu, daca participa la cantonamente si seminarii si daca danseaza in competitii.
El este cel care trebuie sa munceasca pentru propriile rezultate. Sportivul alege cat sa munceasca si cum, daca si in ce masura respecta ceea ce ii spune antrenorul.
Determinarea dansatorului, ambitia si perseverenta, capacitatea sa de a-si depasi limitele, sunt cele care il fac sa treaca sau nu, peste un esec sau o victorie, peste pragurile fizice si psihice care ii apar in drum.

Rolul antrenorului este sa indrume sportivii. El arata drumul ce trebuie urmat. Trebuie sa se documenteze permanent si sa furnizeze dansatorilor informatii de calitate si trebuie sa stie cat, cand, cum si cui sa predea si/sau sa recomande aumite lucruri, astfel incat sportivii sa poata intelege si aplica acele notiuni sau sa poata tine cont de sugestiile facute.

Antrenamentele la care pot participa sportivii sunt de mai multe feluri. Infunctie de numarul de participanti si de cui apartine initiativa sunt: de grup, particulare, pe cont propriu (singur si cu partener).

Antrenamentele de grup trateaza notiunile de dans si pregatirea la modul general. De obicei sunt fixe si periodice, iar decizia programului o ia, in final, antrenorul. Se prezinta tuturor, in acelasi mod, o tehnica noua sau se reia una mai veche, dupa care se corecteaza greselile majore, cele mai evidente si prezente la majoritatea participantilor la antrenamentul respectiv. Exercitiile sunt aceleasi pentru toata lumea si se trateaza necesitatile generale ale sportivului la momentul respectiv.
Cu toate ca ar putea parea mai putin importante, antrenamentle de grup participa intr-un grad foarte mare la performanta sportivilor. In afara de faptul ca reprezinta o ocazie in plus pentru perfectionare, la acest tip de pregatire sportivii isi pot gasi inspiratie sau motivatie in colegii lor, invata despre fair-play, se obisnuiesc cu prezenta mai multor perechi in jurul lor si cu faptul ca sunt priviti de public si poate chiar judecati intr-o oarecare masura. De asemenea, pregatirea in grup instaleaza o anumita disciplina, anumite reguli ce trebuie respectate de sportivi.

Urmeaza apoi orele particulare. De obicei sunt sugerate de catre antrenor, dar decizia de a participa la aceste ore revine perechii. Acest tip de antrenament este foarte important pentru ca se pliaza exact pe necesitatile perechii. Antrenorul explica pentru fiecare in parte, asa cum are nevoie fiecare individ, tehnicile de care are nevoie fiecare la un moment dat.
Desi unii sportivi prefera sau isi permit sa le faca doar ocazional, recomandat ar fi sa se faca, la fel ca si antrenamentele de grup, periodic. De cele mai multe ori, aceste antrenamente sunt absolut necesare pentru evolutia unei perechi. Dar nu pot fi suficiente si trebuie completate de orele de grup si/sau de lucrul sulimentar pe cont propriu.

Antrenamentele pe cont propriu sunt foarte bune pentru fixare notiunilor predate la orele de grup si cele particulare. Fiecare sportiv/pereche isi decide programul pentru acest tip de antrenament. Tot ce trebuie (din exterior) este un spatiu pentru repetitii si eventual muzica.

O problema intalnita in dansul sportiv este "daca nu vine partenerul nu vin nici eu". Este o mare greseala. Antrenamentele impreuna cu partenerul, indiferent ca este vorba de grup sau de lucru suplimentar, sunt foarte importante. Pana la urma, dansul sportiv este in pereche si se noteaza perechea, nu fiecare sportiv in parte.
Dar absenta unuia dintre parteneri la un antrenament, indiferent de motiv, nu este o scuza pentru cealalta jumatate a perechii sa lipseasca sau nu lucreze la aceeasi intensitate. O regula matematica simpla spune ca minus si cu minus dau tot minus (unul "mai mare"), dar minus cu plus se compenseaza. Perechea va scadea mult mai mult daca ambii sportivi raman pe margine, decat daca unul dintre ei continua sa creasca. Nu este nevoie sa stii matematica sa iti poti sa seama de asta in practica.

Antrenamentele se mai pot imparti si dupa continut. Am putea sa le impartim in antrenamente de dans (specifice) si antrenamente complementare (pregatire generala).

E clar ce presupun si care este scopul antrenamentelor de dans. Evident ca acestea sunt cele mai importante. Dar antrenamentele complementare, ajuta foarte mult in pregatirea fizica, dar si psihica, a sportivilor si reprezinta un important sprijin in depasirea limitelor. Aceste anrenamente presupun exercitii de forta, rezistenta, mobilitate, poate chiar meditatie sau exercitii de respiratie.
Acest tip de antrenament poate fi facut ca atare, in mod organizat la sala sau individual acasa, prin exercitii clare. Sau se pot face prin practicarea unui alt sport, bineinteles nu cu aceeasi frecventa si nici intensitate ca dansul sportiv. Scopul este sa completeze pregatirea, nu sa o inlocuiasca. De exemplu, se pot lua ore de balet, arte martiale, se pot face alergari (in aer liber, in sali de sport sau pe banda), sporturi de echipa precum volei sau baschet, mers periodic la bazinul de inot sau la sala de forta.
Cel mai bine este ca inainte de a incepe aceste antrenamente sa se discute cu antrenorul, pentru ca nu toti au aceleasi necesitati. Unii poate au mai mare nevoie de mobilitate, altii de mai multa forta in picioare sau poate au nevoie sa lucreze mai mult spatele. Bineinteles ca, in timp, aceste nevoi se schimba si ajungem din nou la consultarea antrenorului.

Chiar daca nu se dau stiri la TV, nu numai fotbalistii sau gimnastele participa in cantonamente. Si pentru dansatori se organizeaza periodic cantonamente. Acestea se fac de obicei in alt oras decat cel din care este clubul organizator. Astfel, sportivii vor fi mai putin distrasi de factorii externi si se vor concentra mai mult pe antrenamente. De cele mai multe ori se aleg locatii la munte si uneori la mare, pentru schimbarea aerului (la propriu). De asemenea, in cantonamente vin doar antrenori si sportivi. De foarte putine ori este permisa participarea parintilor, deoarece acestia distrag foarte mult atentia sportivilor.
Intr-un cantonament programul strict este alcatuit de antrenori, se dau reguli de comportament si de dieta. Totul este facut pentru a creste performanta sportivilor la cote maxime. In medie, dureaza 6 zile. In aceste zile, lipsind alte griji si activitati, toata atentia este asupra pregatirii fizice, tehnice si psihice. Acest lucru este imposibil in zilele obisnuite.

Participarea la multe competitii este un bun exercitiu pentru perfectionare. Asta nu inseamna ca in fiecare weekend trebuie sa fugim dintr-un capat in altul al tarii, sa nu ratam cumva un concurs sau sa ne suparam imediat ce observam ca pe o invitatie nu apare categoria noastra.
Competitiile sunt cele care dau intr-un fel masura. La concurs, dansatorii au ocazia de a se compara cu ceilalti dansatori. De asemenea, analizand rezultatele obtinute cu cele anterioare isi dau seama de evolutia lor.

Am vorbit despre dieta controlata din timpul cantonamentelor. Dar acest lucru ar trebui facut in permanenta. Dieta este extrem de importanta in viata unui sportiv si nu cuprinde doar ceea ce se mananca, ci si suplimentele alimentare. Aceasta trebuie alcatuita impreuna cu un nutritionist foarte bun. Cum nutritionistii nu prea se gasesc la noi, cel putin nu cei care se califica pentru alimentatia unui sportiv, antrneorul este cel care poate sfatui sportivii ce sa includa si ce nu in alimentatia zilnica si, foarte important, in preajma competitiilor.
Se spune ca sanatatea vine din interior, ca "esti ceea ce mananci". Si asa si este. Cu atat mai important este sa ne controlam alimentatia ca sportivi. Spre deosebire de oamenii care nu fac sport, dansatorii consuma mai multa energie, pierd minerale prin transpiratie, etc. si au nevoie si de suplimente alimentare.
Foarte important este sa personalizam dietele, in functie de nevoile fiecaruia. Unii au metabolismul mai rapid, altii mai lent, unii au nevoie de mai multe vitamine, altii de mai multe minerale.
Insa alimentatia este un subiect foarte larg si pe care voi incerca sa il tratez in viitor, dupa ce ma voi documenta ceva mai mult.

Nu in cele din urma, printre elementele enumerate in sondaj am iclus si sala de antrenament, si mai degraba conditiile de antrenament: dimensiunile salii, iluminatul, podeaua, aspectul salii, muzica, cum se aude sunteul in sala, temperatura, numarul de persoane, etc..Toate acestea contribuie la calitatea antrenamentelor si implicit la rezultatele dansatorilor.
De exemplu, dimensiunile ringului din sala determina capacitatea de orientare in spatiu, dezvoltarea miscarilor in interior si in exterior, etc. Podeaua poate fi prea alunecoasa sau poate prea dura. Muzica poate fi prea veche sau prea greu de inteles. Temperatura prea mare provoaca o respiratie greoaie, temperatura prea scazuta simti ca te intepeneste.
In general, aspectele ce tin de conditiile de antrenament au legatura cu factorii de stres din competitii. In sala ar trebui sa se creeze cat mai des o atmosfera apropiata de cea de la concurs: ringul apropiat ca dimensiuni, podeaua asemanatoare ca aderenta si textura, muzica de actualitate, numarul de perechi de pe ring apropiat de cel dintr-o serie de concurs, etc.
Temperatura, umiditatea si lumina din sala sa fie comfortabile pentru antrenament si sala trebuie aerisita corespunzator. Chiar si culorile predominante trebuie sa fie echilibrate pentru a nu fi obositoare, ci dimpotriva sa inspire energie. Tot in acest sens, influenteaza afisele, pozele, tablourile si posterele de pe pereti. Chiar si aspectul vestiarelor si al holurilor.

Toate subiectele pot fi dezvoltate mult mai mult. In viitor, vom mai vorbi despre aceste elemente, dar si despre altele, mai pe larg.

Pentru succes trebuie sa existe in permanenta o colaborare intre sportiv si antrenor. Antrenorul are datoria de a se informa, de a transmite mai departe si de a personaliza notiunile in functie de fiecare dansator. Dar performanta sportivului depinde cel mai mult de el insusi.

Va doresc determinare, pasiune, perseverenta, ambitie!
Succes si spor la antrenamente!

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.